Το Φιστίκι

ηλε-περιοδικό ευτράπελης ύλης, φωταδιστικό και κουλτουριάρικο

Πενήντα χρόνια πριν, τότε που το παρακράτος σκότωσε τον Λαμπράκη

Posted by tofistiki στο 22/05/2013

ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ-ΕΔΑ

Επάνω, το φέιγ βολάν της ΕΔΑ που καλούσε τον κόσμο στην κηδεία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Το βρήκα ανάμεσα στα πράγματα που φύλαγε ο πατέρας μου σαν αναμνηστικά.

Πριν μερικά χρόνια, είχε κάνει ο Νίκος στο ιστολόγιό του ένα πολύ καλό αφιέρωμα στη δολοφονία του Λαμπράκη όπου μπορείτε να βρείτε αρκετούς συνδέσμους για περισσότερες λεπτομέρειες. Στο  ιστολόγιο Κελαϊδίσματα,  υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, απ΄όπου είναι παρμένα και τα δύο βίντεο στο τέλος της ανάρτησης. Όλα έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί λοιπόν; Ίσως, αλλά σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, ας ξαναδιαβάσουμε για την ζωή, το ήθος, το κουράγιο και την προσφορά τέτοιων ανθρώπων, για να γίνονται οδηγοί μας στα σκοτεινά μονοπάτια που βαδίζουμε, για μια ακόμα φορά.

Το κλίμα εκείνης της εποχής, που όλο και πιο ανατριχιαστικά θυμίζει κάποια πράγματα που ζούμε σήμερα, δίνει πολύ παραστατικά νομίζω το παρακάτω απόσπασμα από σχετικό βιβλίο του Γ. Ρωμαίου, που δημοσιεύτηκε πέρσι στα Νέα. Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν τώρα Λαμπράκηδες ή πρέπει να τους εφεύρουμε…

Τον Μάρτιο του 1963, η ΕΔΑ επανέφερε για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα «μέτρα ασφαλείας» της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή με αφορμή τη σύλληψη του διευθυντή της «Αυγής» Πότη Παρασκευόπουλου, επειδή είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στις 13 Μαρτίου, ο εισηγητής της ΕΡΕ Κωνσταντίνος Καλλίας «άναψε φωτιές» μέσα στην αίθουσα της Βουλής όταν κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού ότι δεν είναι δημοκρατικός. Ο Ηλιού αποκάλεσε τον Καλλία φασίστα. Τότε σηκώθηκε από το έδρανό του ο ακροδεξιός βουλευτής Κιλκίς της ΕΡΕ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΕΔΑ τους απείλησε φωνάζοντας «θα ταφείτε», «Βούλγαροι, προδότες». Μάταια ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μίχας χτυπούσε το κουδούνι και προσπαθούσε να αποκαταστήσει την τάξη. Ο Παπαδόπουλος, όρθιος, συνέχισε να απειλεί και να υβρίζει. Η συνέχεια ήταν εκρηκτική, όπως διαφαίνεται και από τον παρακάτω διάλογο που ακολούθησε:
Α. Μπριλλάκης (ΕΔΑ): Πώς αφήνετε να ομιλεί ο Παπαδόπουλος που φορούσε γερμανική στολή στην Κατοχή;
Κ. Παπαδόπουλος: Μπριλλάκη, θα σου σπάσω το κεφάλι!
Α. Μπριλλάκης: Αν είσαι άνδρας…
Ο Παπαδόπουλος συνέχισε να βρίζει με χυδαίες εκφράσεις τους βουλευτές της ΕΔΑ και ιδιαίτερα τους Αντώνη Μπριλλάκη, Κώστα Χιωτάκη και Γρηγόρη Λαμπράκη. Αμέσως μετά ο Παπαδόπουλος κινήθηκε απειλητικά προς τον Μπριλλάκη. Το ίδιο έκανε και ο Λαμπράκης προς την κατεύθυνση του Παπαδόπουλου. Η κατάσταση είχε ξεφύγει πια από κάθε έλεγχο. Την επόμενη στιγμή ο Μπριλλάκης δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα από τον Παπαδόπουλο, κλονίστηκε και έπεσε στο πάτωμα. Σηκώθηκε όμως αμέσως και άρχισε να ανταλλάσσει γροθιές με τον Παπαδόπουλο.
Εκείνη τη στιγμή ο πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τη συνεδρίαση και κάλεσε τη φρουρά Χωροφυλακής να επέμβει. Στο μεταξύ όμως ο Λαμπράκης, αθλητικός και ταχύς, πήδηξε πάνω από τα εδώλια που τον χώριζαν από το σημείο των επεισοδίων, πλησίασε τον Παπαδόπουλο και του έδωσε μια γερή γροθιά στο πρόσωπο. Περισσότεροι από δέκα βουλευτές της ΕΡΕ με επικεφαλής τους Στ. Παπαδάκη και Νικ. Βαρβιτσιώτη κύκλωσαν τότε τον Λαμπράκη. Η αίθουσα της Βουλής είχε πια μεταβληθεί σε πεδίο μάχης. Με δυσκολία χωροφύλακες, άλλοι βουλευτές και κλητήρες κατόρθωσαν τελικά να χωρίσουν τους συμπλεκόμενους.
 

Απόσπασμα από την ταινία «Ζ» του Γαβρά, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Β.Βασιλικού:

Σχολιάστε