Το Φιστίκι

ηλε-περιοδικό ευτράπελης ύλης, φωταδιστικό και κουλτουριάρικο

Μνημόνιο και λύση

Posted by tofistiki στο 10/11/2010

Άρθρο του Βαρδή Βαρδινογιάννη*
που δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 03/11/2010

Μπροστά στα αδυσώπητα οικονομικά και εθνικά αδιέξοδα που οδηγήθηκε η χώρα, στη διάρκεια της μεταπολιτευτικής τριακονταετίας, γίνεται αναγκαία μια τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα.Τα πορίσματα της έρευνας είναι χρήσιμα για να φωτιστεί το παρόν και να αντιμετωπιστεί το μέλλον.

Ο θεσμός του ρωμαϊκού δικαίου «Διοίκησις αλλοτρίων», διατυπώνεται με σαφήνεια και στον Αστικό μας Κώδικα 730-740: «… υποχρεούται να διεξάγη αυτήν προς το συμφέρον και κατά την πραγματικήν ή την εικαζομένην θέλησιν του κυρίου», άρθρο 730.

Μία απλή έρευνα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών της περιόδου, αποδεικνύει ότι οι υπεύθυνες κυβερνήσεις δεν επέδειξαν τη «σύνεση του καλού οικογενειάρχη». Το κράτος έδινε το παράδειγμα μιας πολυδάπανης οργάνωσης και λειτουργίας, με υπερκαταναλωτικά προγράμματα που δεν αντιστοιχούν σε αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, με υπερπολυτελή οργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, με πρωτοφανή πολυπλοκότητα των κομματικών μηχανισμών που ασκούν την εξουσία.

Η καθιέρωση του κανόνα να δανείζεται ετήσια η χώρα μεγαλύτερα ποσά από τα αναμενόμενα και συνήθως μη επιτυγχανόμενα έσοδα, ήτανε υπερβέβαιο πού θα οδηγήσει. Οι δανειστές μας γνώριζαν, αλλά βραχυπρόθεσμα διευκόλυναν τις εξαγωγές τους. Μακροπρόθεσμα, για την εξόφληση των δανείων, στηρίζονταν σε θεσμούς και διαδικασίες που είχαν επιβάλει.

Οπωσδήποτε είναι αστείος ο πρωθυπουργικός αφορισμός για τους κακούς δανειστές που ανεβάζουν τα επιτόκια! Η ανεύθυνη υπερχρέωση καταγράφεται χωρίς να υπολογίζεται η τεράστια οφειλή της Γερμανίας από το αναγκαστικό δάνειο που πήρε από την Ελλάδα και τους 200 χιλιάδες νεκρούς από την πείνα 1941 – 1942 με τη νομιμοποίηση των κατοχικών χαρτονομισμάτων και την αρπαγή των τροφίμων. Οι υψηλές κομματικές ηγεσίες δεν αξίωσαν να συζητηθούν στη Βουλή τα επίσημα ντοκουμέντα που υπάρχουν (π.χ. το δανειστικό συμβόλαιο) και να ζητηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο να υπολογίσει το ύψος της σημερινής πραγματικής οφειλής της Γερμανίας προς την Ελλάδα…

Η υπερχρέωσή μας συνδέεται σε μεγάλο ποσοστό με τους υπέρογκους εξοπλισμούς για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την καθημερινή απειλή ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, που είναι και υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Ένωση!… Η σημερινή κυβέρνηση δεν ετόλμησε τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση για μια λογική μείωση του δημόσιου χρέους. Απεδέχθη ένα Μνημόνιο που αποκλειστικά διευκολύνει νέο δανεισμό και μεγενθύνει το υπάρχον πρόβλημα. Η αναβολή μιας αδυναμίας πληρωμής είναι βέβαιο πως θα μας υποχρεώσει να ζητήσουμε την αναδιάρθωση του χρέους. Να γίνει συμψηφισμός με τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να καλύψει σημαντικό μέρος των χρεών της Ελλάδας που οφείλονται στους υπερεξοπλισμούς. Η αναδιάρθρωση που θα προκύψει είναι δίκαιη και είναι ρεαλιστική. Διότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τόσο που δεν θα εμποδίζεται η εξυπηρέτηση του υπολοίπου.

Το «Μνημόνιο» που υπόγραψε η κυβέρνηση αποτελεί μια λαθεμένη επιλογή. Η προσαρμογή της Ελληνικής Οικονομίας στη λογική του Μνημονίου δημιουργεί ατελείωτη σειρά παρενέργειες που εμποδίζουν ένα σχέδιο μελλοντικής ανάπτυξης. Η αποδοχή του Μνημονίου δεν μπορεί να θεωρηθεί επωφελής και μάλιστα εθνοσωτήρια αντιμετώπισης της κρίσης. Ο ελληνικός λαός δεν το εγκρίνει. Θα το καταψηφίσει. Το συμφέρον της χώρας μας είναι να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση πριν αναπόφευκτα ανακύψει η παύση πληρωμών. Οι δανειστές μας πιθανόν να συζητήσουν τέτοια λύση. Η σημερινή Γερμανία δεν θα είναι πλέον οφειλέτης του κατοχικού δανείου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλογιστεί την ευθύνη της για την υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός θα ανακτήσει την υπερηφάνειά του, θα υπάρξει ελπίδα και προοπτική. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή, οι ηγέτες της αριστεράς, όλων των αποχρώσεων, θα αγωνιστούν με αυτή τη ρεαλιστική εθνική πρόταση.

 

* Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι νομικός και ιστορικός, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης (ανώτατο στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου) και σήμερα, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: