Το Φιστίκι

ηλε-περιοδικό ευτράπελης ύλης, φωταδιστικό και κουλτουριάρικο

Κόμματα για την εποχή μας – 3ο (και τελευταίο! :-)

Posted by tofistiki στο 03/11/2009

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Εδώ μπαίνει και ένα άλλο, πολύ σημαντικό στοιχείο: η απληστία και η ιδιοτέλεια που κυριαρχούν σήμερα και έχουν επηρεάσει και πολλά μέλη ή οπαδούς των κομμάτων της Αριστεράς.

Το παλιό γνωστό σύνθημα: «ένας είναι ο εχθρός – ο ιμπεριαλισμός» πρέπει να αντικατασταθεί με το σύνθημα: «ένας είναι ο εχθρός – η λατρεία του χρήματος». Μπορεί να μην ομοιοκαταληκτεί αλλά είναι σωστό.
Η απληστία και η ιδιοτέλεια είναι βεβαίως φαινόμενα σύμφυτα με την καπιταλιστική κοινωνία Ο Μαξ Βέμπερ το είχε επισημάνει αυτό πριν από εκατό και πάνω χρόνια, αλλά σήμερα με τη βοήθεια της τηλεόρασης (του σύγχρονου όπιου του λαού), των διαφημίσεων και του άκρατου δανεισμού με το σύστημα κυρίως των πιστωτικών καρτών, έχουν κυριαρχήσει απόλυτα. Όλοι είναι καταχρεωμένοι, αλλά αυτό δε φαίνεται να τους απασχολεί. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι πως οι Τράπεζες παρά την επισφάλεια και το πλήθος των απλήρωτων καρτών ή των ακάλυπτων επιταγών που κυκλοφορούν, συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τον δανεισμό και να διαφημίζουν τις πιστωτικές κάρτες.

Η ταχτική αυτή δεν αποκλείεται να είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου καθυπόταξης των εργαζομένων. Καταχρεωμένοι άνθρωποι δεν είναι σε θέση ούτε να απεργήσουν, ούτε να διεκδικήσουν, ούτε να αντισταθούν. Στο ίδιο σχέδιο πρέπει να εντάσσεται η ταχτική του εκφοβισμού που ακολουθούν η τηλεόραση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συστηματικά προβάλλονται όλα τα δυσάρεστα: από τα εγκλήματα ως τις θεομηνίες, ενώ αποσιωπούνται όσα καλά και παρήγορα συμβαίνουν στον πλανήτη, που δεν είναι λίγα, αλλά, στη γλώσσα των ΜΜε «δεν πουλάνε». Γιατί όπως ο καταχρεωμένος, έτσι και ο περίφοβος άνθρωπος δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει και να αντισταθεί.

Στο σημείο αυτό η Αριστερά έχει να κάνει πολλά, που ως τώρα δεν έκανε ή τα έκανε ανοργάνωτα και εκ του προχείρου. Πρώτα-πρώτα πρέπει να επισημάνει τον εχθρό: τη λατρεία του χρήματος και την απληστία. Κατόπιν πρέπει να καταπολεμήσει το σημερινό «όπιο του λαού» την αποχαυνωτική τηλεόραση και την εκμαυλιστική διαφήμιση, προωθώντας δικούς της, τελείως διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και ριζοσπαστικά κανάλια τηλεόρασης. Τρίτον και κυριότερο, πρέπει να μάθει τον κόσμο να αυτοοργανώνεται. Να φτιάξει (ο κόσμος, όχι η Αριστερά) καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, που θα αγοράζουν τα τρόφιμα κατευθείαν από τους παραγωγούς, παρακάμπτοντας τους κερδοσκόπους. Να δημιουργήσει σε κάθε γειτονιά ομάδες που θα διεκδικούν την τήρηση των νόμων από τους ισχυρούς και θα καταγγέλλουν τις παρανομίες τους. Να συγκροτήσει παντού συλλόγους υπεράσπισης του περιβάλλοντος.

Πως νομίζετε πως ξεκίνησε η εποποιία του ΕΑΜ και της Εθνικής Αντίστασης; Με τα ντουφέκια; Αυτά ήρθαν πολλούς μήνες μετά. Ξεκίνησε με τα απλά και απαραίτητα: την διοργάνωση συσσιτίων, την συγκρότηση καταναλωτικών συνεταιρισμών, με την Εθνική Αλληλεγγύη, που ιδρύθηκε τρεις μήνες πριν από το ΕΑΜ και έγινε ο «Ερυθρός Σταυρός» της Αντίστασης.


* * *

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: