Το Φιστίκι

ηλε-περιοδικό ευτράπελης ύλης, φωταδιστικό και κουλτουριάρικο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ

Posted by tofistiki στο 22/09/2009

Οι εγκυκλοπαιδικές σελίδες μας

Γράφει ο Δημήτρης Αγγελής*

Οι κάτοικοι της Ευρώπης, μέχρι τα τέλη του 13ου αιώνα, είχαν συγκεχυμένες απόψεις για τον υπόλοιπο κόσμο και για τη δομή του πλανήτη. Οι γνώσεις τους για αυτά τα θέματα ήταν ένα συνονθύλευμα παρατηρήσεων, διηγήσεων από εμπόρους και περιηγητές, θεολογικών απόψεων που ήταν στηριγμένες στο πτολεμαϊκό σύστημα καθώς και λαϊκών δοξασιών και μύθων.
Οι Ευρωπαίοι, πίστευαν πως είναι το κέντρο του κόσμου και ο μοναδικός πολιτισμός με τον οποίο ήταν σε άμεση επαφή, ήταν το Ισλάμ. Οι χάρτες της εποχής είχαν χοντροκομμένα λάθη, όσον αφορά στις διαστάσεις και τοποθετούσαν τη Μεσόγειο στο κέντρο του κόσμου.

1. Κίνητρα

Κατά τη διάρκεια του Ύστερου Μεσαίωνα τα κίνητρα για τους Ευρωπαίους, ώστε να επιχειρήσουν ταξίδια σε άγνωστες περιοχές, ήταν πολλά.
Οι γλαφυρές διηγήσεις του Μάρκο Πόλο και άλλων περιηγητών, παρουσίαζαν τα βασίλεια της Ασίας και τη Μαύρη Αφρική, ως τόπους που αφθονούσαν τα πολύτιμα μέταλλα και προϊόντα που ήταν δυσεύρετα στην Ευρώπη, όπως τα μπαχαρικά, τα αρώματα, η ζάχαρη κ.α. . Οι περιοχές αυτές αποτελούσαν πηγή έλξης για τους Ευρωπαίους που ονειρεύονταν αμύθητα πλούτη.
Η εγκατάλειψη της υπαίθρου που παρατηρείται στην Ευρώπη του Ύστερου Μεσαίωνα, λόγω της σιτοδείας και της πανώλης, είχε καταστροφικές συνέπειες για το φεουδαρχικό σύστημα. Πολλοί ευγενείς έχασαν τις περιουσίες τους και ξέπεσαν κοινωνικά. Έτσι δημιουργείται ένας κύκλος ξεπεσμένων ευγενών, που δεν κατέχουν γη και αξιώματα και διψούν για κοινωνική άνοδο και πλούτο. Αυτοί είναι που θα πρωτοστατήσουν στις ανακαλύψεις, επανδρώνοντας τα πληρώματα των πλοίων.
Τα επιστημονικά και ερευνητικά κίνητρα που παρουσιάζονται είναι εξίσου σημαντικά. Η άποψη πως όλοι οι Ευρωπαίοι, μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικής, πίστευαν πως η γη είναι επίπεδη, είναι λαθεμένη. Δεν υπήρχε σχεδόν κανένας μορφωμένος άνθρωπος το 13ο αιώνα, που να πίστευε πως η γη δεν είναι σφαιρική. Υπήρχε λοιπόν η ανάγκη επαλήθευσης αυτής της θεωρίας.
Εκτός όμως από τα οικονομικά, τα κοινωνικά και τα ερευνητικά κίνητρα υπήρχαν και θρησκευτικά. Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ήλπιζε, ότι μπορεί να προσηλυτίσει τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Ασίας και της Αφρικής στον χριστιανισμό και επέδειξε ιδιαίτερο ιεραποστολικό ζήλο συμμετέχοντας ενεργά στις υπερπόντιες αποστολές. Ας μη ξεχνούμε πως η Ευρώπη την εποχή των ανακαλύψεων δεν έχει ξεφύγει από τα μεσαιωνικά πρότυπα και είναι διαποτισμένη από μεσσιανικές αντιλήψεις. Ήταν διάχυτη η άποψη πως έπρεπε η βασιλεία του Θεού να εγκαθιδρυθεί σε όλη την επικράτεια του κόσμου. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που ώθησε τους Ευρωπαίους στις μεγάλες ανακαλύψεις.

2. Προϋποθέσεις

Α. Το ευνοϊκό κλίμα που επιτρέπει την οργάνωση υπερπόντιων αποστολών
Τα κίνητρα για την οργάνωση ταξιδιών υπήρχαν πολλά χρόνια πριν τις ανακαλύψεις, αλλά δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είχαν να κάνουν με το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη τον Ύστερο Μεσαίωνα, καθώς και με τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα επέτρεπαν τη διεξαγωγή των ταξιδιών.
Η Ευρώπη, στα τέλη του μεσαίωνα, ήταν βυθισμένη στο χάος λόγω των συμφορών που είχαν ενσκήψει στην επικράτειά της∙ του λιμού, της πανώλης και της διεξαγωγής ατέρμονων πολέμων.
Στα μέσα του 15ου αιώνα αποκαθίσταται η σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο λιμός και οι μεταδοτικές ασθένειες υποχωρούν και τα εδάφη που είχαν εγκαταλειφθεί αρχίζουν να καλλιεργούνται. Παρατηρείται δημογραφική άνοδος και οι τομείς του εμπορίου, της βιοτεχνίας και της μεταλλουργίας ανακάμπτουν και εξελίσσονται.
Παραδόξως οι συμφορές που έπληξαν την Ευρώπη, συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί το γενικότερο κλίμα που ευνόησε τη διεξαγωγή ταξιδιών που οδήγησαν στις μεγάλες ανακαλύψεις. Η κατάρρευση του φεουδαρχικού συστήματος είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση και τη σταθερότητα των μοναρχικών βασιλειών. Παρατηρείται ένας μετασχηματισμός στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρώπης με εμφανή την τάση συγκρότησης κεντρικής διοίκησης σε μεγάλες εδαφικές επικράτειες. Με κορυφή της πυραμίδας το βασιλιά, το νέο αυτό πολιτικό σύστημα βασίζεται σε μία αυστηρή κοινωνική ιεραρχία και ορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των πολιτών.
Μέσω της φορολογίας που θεσπίζει το νέο πολιτικό σύστημα εξασφαλίζονται τα απαραίτητα χρήματα για τη συγκρότηση μόνιμου στρατού. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ειρήνη, αφού ο βασιλιάς μπορεί πλέον να επιβληθεί στους ευγενείς και στους εναπομείναντες φεουδάρχες. Οι πόλεμοι γίνονται πλέον μεταξύ κρατών και η ανασφάλεια του άναρχου πολέμου που μάστιζε την ύπαιθρο της Ευρώπης σχεδόν εξαλείφεται Τα μοναρχικά βασίλεια έχουν πλέον την οικονομική δύναμη να χρηματοδοτήσουν αποστολές υπερπόντιων ταξιδιών.
Ένας από τους λόγους που συντέλεσε στο να πραγματοποιηθούν οι μεγάλες ανακαλύψεις και μάλιστα σε τόσο εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των μοναρχικών κρατών που ενίοτε χρηματοδοτούσαν τις αποστολές και μέσω των ανακαλύψεων, εκτός από το κέρδος, προσδοκούσαν στην αύξηση του γοήτρου τους.

Β. Τεχνολογικές καινοτομίες

Μία σειρά τεχνολογικών καινοτομιών επέτρεψε τη διεξαγωγή μακρινών ταξιδιών. Η εξέλιξη της χαρτογραφίας δίνει το πρώτο δείγμα της με τον περίφημο χάρτη της Πίζας του 13ου αιώνα. Σε αυτόν τον χάρτη οι ακτές είναι σχεδιασμένες με ακρίβεια, απόρροια του προσδιορισμού των ακριβών θέσεων των λιμανιών της Μεσογείου. Οι χάρτες που σχεδιάζονται μετά το χάρτη της Πίζας εμπλουτίζονται συνεχώς με καινούργιες θέσεις και λιμάνια και θα αποτελέσουν πολύτιμο βοήθημα για κάθε επίδοξο ναυτικό.
Νέα όργανα προστίθενται στον εξοπλισμό των ναυτικών. Η χρήση της πυξίδας διαδίδεται το 13ο αιώνα. Χάρη στην εφεύρεση ενός μικρού κουτιού στο οποίο τοποθετούνταν η μαγνητική ακίδα, η πυξίδα έγινε ακριβές όργανο προσδιορισμού και επαλήθευσης των θέσεων των λιμανιών. Ο αστρολάβος δίνει αξιόπιστες πληροφορίες, όσον αφορά στην πορεία και στον προσδιορισμό του γεωγραφικού πλάτους. Οι αστρονομικές γνώσεις και η δυνατότητα πρόβλεψης του καιρού, καθιστούν τα ταξίδια ευκολότερα και ασφαλέστερα.
Η τεχνολογική καινοτομία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των ταξιδιών, ήταν η εξέλιξη των ποντοπόρων πλοίων. Τα μεσαιωνικά σκάφη, όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές, παρέμεναν δεμένα στα λιμάνια, ανήμπορα να ταξιδέψουν. Τα 1304 μ.Χ., Ιταλοί και Καταλανοί έμποροι, υιοθετούν ένα νέο τύπο σκάφους, το coca, η ασφάλεια του οποίου έγκειται στο αξονικό τιμόνι, καινοτομία που αυξάνει τη σταθερότητα του σκάφους κατά τη διάρκεια της πλεύσης. Το πλοίο όμως που πήρε μυθικές διαστάσεις στην Ευρώπη και επεξέτεινε τις δυνατότητες ασφαλέστερων υπερπόντιων ταξιδιών, ήταν η καραβέλα. Η καραβέλα είχε τρία κατάρτια, αντί για ένα. Η χωρητικότητά της έφθανε στους εξήντα τόνους και το πλεονέκτημά της ήταν η μεγάλη ταχύτητα που μπορούσε να αναπτύξει.
Παράλληλα, παρατηρείται πρόοδος στον τομέα της ναυσιπλοΐας. Νέοι τύποι ιστίων, όπως ο φλόκος, (τετράγωνο πανί που ξεδιπλώνει με σκοινιά) βελτιώνουν την πλεύση των καραβιών. Όμως, η καινοτομία που άλλαξε τον τρόπο των ταξιδιών ήταν η τοποθέτηση του φλόκου δίπλα στο τριγωνικό λατίνι, που επέτρεπε στο καράβι να ταξιδεύει με οποιονδήποτε άνεμο.

3. Οι μεγάλες ανακαλύψεις

Τα κράτη που πρωτοστάτησαν στις μεγάλες ανακαλύψεις, ήταν η Πορτογαλία και η Ισπανία. Με κεκτημένη ορμή από την ανακατάληψη της Ιβηρικής χερσονήσου, ψάχνουν συμμάχους που θα τους βοηθήσουν να πολεμήσουν τους μουσουλμάνους. Οι Ίβηρες φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στο επικερδές εμπόριο μπαχαρικών της Ασίας. Το εμπόριο των μπαχαρικών το ελέγχουν μουσουλμάνοι ναυτικοί στον Ινδικό ωκεανό και οι Ιταλικές πόλεις της Γένουας και της Βενετίας στη Μεσόγειο. Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί ψάχνουν νέους δρόμους, που θα τους εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο εμπόριο και στρέφονται στον Ατλαντικό ωκεανό.
Στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα οργανώνονται πορτογαλικές αποστολές, κάτω από την ενθουσιώδη καθοδήγηση του οραματιστή πρίγκιπα Ερρίκου του Θαλασσινού, που αρχικά έχουν ως σκοπό την αναζήτηση συμμάχων εναντίον των μουσουλμάνων και στη συνέχεια την αναζήτηση χρυσού, μπαχαρικών και άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Το 1487 μ.Χ. ο Πορτογάλος Μπαρτολομέο Ντιάζ φτάνει στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Βάσκο ντε Γκάμα φτάνει στις Ινδίες περιπλέοντας την Αφρική με αφετηρία την Λισσαβόνα Ο θαλάσσιος δρόμος που ανακάλυψε ο ντε Γκάμα εξασφαλίζει στην Πορτογαλία τον έλεγχο του εμπορίου των μπαχαρικών. Μέσα σε διάστημα είκοσι χρόνων οι Πορτογάλοι οχύρωσαν με κανονιοφόρους διάφορες νευραλγικές θέσεις, για να διασφαλίσουν αυτόν τον δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο, ιδρύεται μία τεράστια πορτογαλική αυτοκρατορία, που εκτείνεται μέχρι την Ινδονησία. Οι Πορτογάλοι, δεν ενδιαφέρονταν για την κατάκτηση των περιοχών που ανακάλυψαν και τους αρκούσε η εξασφάλιση του εμπορικού δρόμου.

Το κοσμοϊστορικό γεγονός που συγκλόνισε την Ευρώπη ήταν η ανακάλυψη της Αμερικής. Ο Γενουάτης ναυτικός Χριστόφορος Κολόμβος, σφάλλοντας σχετικά με τις διαστάσεις της γης, πιστεύει πως ο συντομότερος δρόμος για τις Ινδίες είναι διαπλέοντας τον Ατλαντικό ωκεανό από τα δυτικά. Χρηματοδοτούμενος από το θρόνο της Ισπανίας, ο Κολόμβος ανακαλύπτει την Αμερική το 1492 μ.Χ.
Το 1519 μ.Χ. ο Πορτογάλος ναυτικός Μαγγελάνος χρηματοδοτούμενος από την Ισπανία ξεκινά ένα ταξίδι και διαπλέοντας τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό επιστρέφει στην Ευρώπη το 1522 μ.Χ. Ήταν η πρώτη φορά που άνθρωπος έκανε το γύρω της γης αποδεικνύοντας τη σφαιρικότητα της.
Οι Ισπανοί είχαν διαφορετική πολιτική από τους Πορτογάλους. Η πολιτική τους συνίστατο στην κατάκτηση και στην μόνιμη εγκατάσταση στις περιοχές που υπέτασσαν. Από το 1519 μ.Χ. ως το 1534 μ.Χ. οι Ισπανοί καταφέρνουν να υποδουλώσουν τις αυτοκρατορίες των Ατζέκων και των Ίνκας εκμεταλλευόμενοι τις εσωτερικές διαμάχες και τους εμφυλίους πολέμους των Ινδιάνων, καθώς και την οπλική τους ανωτερότητα. Στα τέλη του 16ου αιώνα η Ισπανία είχε μία τεράστια αυτοκρατορία, που συμπεριλάμβανε τις Αντίλλες, την Κεντρική Αμερική και την Νότια Αμερική εκτός από τη Βραζιλία.
Η συνθήκη της Τορντεσίλιας, που υπογράφτηκε από τους βασιλείς της Πορτογαλίας και της Ισπανίας το 1494 μ.Χ., οριοθετεί τα αποικιακά εδάφη των δύο χωρών στην Αμερικανική ήπειρο. Η Πορτογαλία λαμβάνει, βάσει της συνθήκης, την αποικία της Βραζιλίας, την οποία αρχίζει να εκμεταλλεύεται μετά το 1550 μ.Χ.

4. Συνέπειες

Οι ανακαλύψεις αποτελούν σημείο καμπής για την Ευρώπη και οι συνέπειες που καταγράφονται είναι πολλές.
Νέα προϊόντα από τις περιοχές που έχουν ανακαλυφθεί όπως η ντομάτα, η πατάτα, το καλαμπόκι, το σκόρδο, το κακάο και η γαλοπούλα, κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές αγορές και γίνονται αναπόσπαστο μέρος του διαιτολογίου των Ευρωπαίων. Επίσης, προϊόντα όπως, η ζάχαρη, ο καφές, το ρύζι, το βαμβάκι και τα μπαχαρικά εισάγονται στην Ευρώπη σε μεγάλες ποσότητες και δεν αποτελούν πλέον είδη πολυτελείας.
Η ανακάλυψη χρυσού και ασημιού στο Νέο Κόσμο είχε ως αποτέλεσμα την εισροή πολύτιμων μετάλλων στην Ευρώπη επιφέροντας σημαντικές οικονομικές αλλαγές. Ένα τεράστιο κύμα πληθωρισμού κατακλύζει την Ευρώπη. Τα ημερομίσθια και οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται στα ύψη, δίνοντας στην Ευρώπη μία τεχνητή ευημερία. Το φαινόμενο αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού και την ευημερία του εμπορίου. Η κοπή νομισμάτων βοηθά, ώστε να αναπτυχθούν οι συναλλαγές, και το εμπορικό έλλειμμα της Ευρώπης έναντι αυτού της Ασίας που ισοσκελίζεται. Σημαντικές ήταν και οι επιπτώσεις που προκάλεσαν οι ανακαλύψεις στον τομέα της υγείας. Από την Αμερική μεταφέρθηκε στην Ευρώπη η μεταδοτική νόσος γνωστή με το όνομα σύφιλη. Η ασθένεια αποτέλεσε μάστιγα για όλες τις κοινωνικές τάξεις της Ευρώπης των νεώτερων χρόνων.
Η ανακάλυψη νέων δρόμων αποδυναμώνει το μονοπώλιο του ανατολικού εμπορίου που διατηρούσαν οι Ιταλικές πόλεις. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν η μετατόπιση του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού βάρους από τη νότια στην δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες που βρέχονταν από τον Ατλαντικό.
Ο στυγνός τρόπος εκμετάλλευσης των ιθαγενών από τους Ευρωπαίους είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του πληθυσμού της Αμερικής, από ογδόντα σε δέκα εκατομμύρια ανθρώπους, μέσα στην διάρκεια εκατό χρόνων (1500 έως 1600 μ.Χ.). Για πρώτη φορά τίθεται θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων, μια προσπάθεια όμως που δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Αυτό όμως που πραγματικά συγκλόνισε την Ευρώπη, ήταν η μεταβολή της αντίληψης που είχαν οι Ευρωπαίοι για τον πλανήτη. Οι γεωγραφικές και χαρτογραφικές γνώσεις των Ευρωπαίων επεκτείνονται λόγω των ταξιδιών. Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του πλανήτη και η σφαιρικότητα της γης επαληθεύεται. Οι κάτοικοι της Ευρώπης του Ύστερου Μεσαίωνα πίστευαν πως είναι το κέντρο του κόσμου και πως ο πολιτισμός τους ήταν μοναδικός μιας και βασιζόταν στη μόνη αληθινή θρησκεία. Μέσω των ταξιδιών οι Ευρωπαίοι έρχονται σε επαφή με τους λαμπρούς πολιτισμούς των Κινέζων και των Ιαπώνων στην Ασία, και των Ατζέκων και Ίνκας στην Αμερική. Η πίστη περί ανωτερότητας του πολιτισμού τους κλονίζεται, αφού οι προαναφερθέντες πολιτισμοί δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Κορτές προς το βασιλιά της Ισπανίας όπου περιγράφει τον πολιτισμό των Ατζέκων : «Στις συναναστροφές και στις συναλλαγές των ανθρώπων αυτής της μεγάλης πόλης υπάρχει σχεδόν ο ίδιος τρόπος ζωής όπως στην Ισπανία, και με τόση αξία και αρμονία όπως εκεί, λαμβάνοντας δε υπόψη ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι βάρβαροι και τόσο απομακρυσμένοι από τη γνώση του Θεού κι από την επικοινωνία με τα άλλα έθνη που έχουν λογικό, είναι αξιοθαύμαστο το τι έχουν κατορθώσει στα πάντα».
Τα μεσαιωνικά πρότυπα και η αυθεντία της εκκλησίας κλονίζονται. Οι κάτοικοι της Ευρώπης απομακρύνονται από τη δογματική διδασκαλία και για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα διαχωρισμού θρησκείας και επιστήμης. Ο αναβρασμός που επικρατεί βοηθά στην πρόσληψη και διάδοση μεταρρυθμιστικών ιδεών του Λούθηρου και του Καλβίνου, που αντιτάσσονται στην αυθεντία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

* Ο κ. Δημ. Αγγελής γεννήθηκε το 1975 στα Γιάννενα. Είναι συντηρητής αρχαιοτήτων και ιστορικός.

Βιβλιογραφία
1. Αρβελέρ Ελένη, Aymard Maurice: Οι Ευρωπαίοι, νεότερη και σύγχρονη εποχή, (τόμος Β΄), Εκδόσεις Σαββάλας, 2000 , σσ. 13-15, 24, 47-48
2. Berstein Seirge, Milza Pierre: Ιστορία της Ευρώπης – Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στα Ευρωπαϊκά Κράτη 5ος -18ος Αιώνας, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 1997, σσ. 281-291
3. Burns E.: Ευρωπαϊκή Ιστορία (πρώτος τόμος), Εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη, 1983, σσ. 162-165
4. Le Goff Jacques: Η Ευρώπη γεννήθηκε το μεσαίωνα;, Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, 2006, σσ. 346-347
5. Mollat Michael Du Jourdin: Η Ευρώπη και η θάλασσα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 1998, σσ. 76-78, 113
6. Ράπτης Κ.: Γενική Ιστορία της Ευρώπης από τον 6ο έως τον 18ο αιώνα, (τόμος Α’), Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα 1999, σσ. 112, 133-138
7. Τσβετάν Τοντόροφ: Η κατάκτηση της Αμερικής, Εκδόσεις Νήσος, 2004, σσ. 194, 202

Ένα Σχόλιο προς “ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ”

 1. Το Σάββατο το απόγευμα, 23 Μαϊου 2009,
  έφυγε ξαφνικά κι αναπάντεχα από τη ζωή ο Δημήτρης Αγγελής, 33 ετών.
  Είναι δικό του το πρώτο σχόλιο σε τούτο εδώ το ιστολόγιο.
  Πριν ένα μήνα, ο Δημήτρης Αγγελής είχε στείλει αυτό το κείμενο (βλ. την αρχή της σελίδας) για ν’αναρτηθεί εδώ και είχαμε συμφωνήσει να το συζητήσουμε την Κυριακή 24 Μαϊου το πρωί, για κάποιες μικροδιορθώσεις.
  Η συζήτηση αυτή δεν έγινε ποτέ.
  Το κείμενο ανεβαίνει όπως στάλθηκε.
  http://walk2geographies.wordpress.com/2009/06/03/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82-in-memoriam/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: