Το Φιστίκι

ηλε-περιοδικό ευτράπελης ύλης, φωταδιστικό και κουλτουριάρικο

Η αποκρουστέα μυθολογία

Posted by tofistiki στο 15/09/2009

Έχει παραγίνει το κακό με τους επιστημονικοφανείς μύθους. Σε ορισμένα έντυπα (περιοδικά και εφημερίδες, ου μην αλλά και σε μερικά βιβλία), σε αρκετές ιστοσελίδες του Διαδίκτυου, σε κάποια «παράθυρα» της τηλεόρασης, αλλά και σε λόγους επώνυμων (από καθηγητές γυμνασίου ή προέδρους συλλόγων έως και ακαδημαϊκούς ή υπουργούς άμα λάχει), κυκλοφορούν και αναμεταδίδονται διάφορα παραμύθια που αν τα βάλεις κάτω και τα εξετάσεις δε στέκουν με τίποτα. Ανήκουν σε ένα είδος Μυθολογίας, η οποία περιλαμβάνει πλήθος μύθων, που ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά μας.

Θα μου πείτε τώρα τι κάθεσαι και ασχολείσαι με ανοησίες ή παλαβομάρες, όταν υπάρχουν τόσα καυτά θέματα να σχολιάσεις. Διαφωνώ. Νομίζω πως αντίθετα επιβάλλεται η αντίκρουσή τους. Όσο γοητευτικά κι αν είναι τα ευχάριστα ψέματα δεν παύουν να είναι ανακρίβειες. Θα συμφωνούσα να τα κρατήσουμε, ως μυθική και μόνο και όχι ως ιστορική αλήθεια, την οποία να μην αποκρύπτουμε. Και δεν πρέπει να μας σταματά το γεγονός ότι πολλοί από τους γοητευτικούς αυτούς μύθους έχουν αποτυπωθεί σε ζωγραφικούς πίνακες ή σε φωτογραφίες και αποτελούν τρόπον τινά μέρος της παράδοσής μας.

Σ΄ αυτήν λοιπόν την αποκρουστέα μυθολογία εντάσσονται πρώτα πρώτα όλοι οι μύθους της εθνικής ψυχοπαθολογίας μας, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες είμαστε ανώτεροι και πρώτοι σε όλα. Ας πούμε:
-Η ελληνική γη αναδύθηκε πρώτη από όλες τις στεριές του πλανήτη
-Οι Έλληνες είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Ευρώπης
-Η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη σε λέξεις γλώσσα του κόσμου και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών
-Η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη συμβατή με την Πληροφορική.
-Το ελληνικό αλφάβητο είναι ηλικίας 7000 ετών
-Οι Έλληνες φτάσανε στην Αμερική και την Ωκεανία πολλούς αιώνες πριν από τον Κολόμβο και τον Μαγελάνο
-Στο DNA των Ελλήνων είναι γραμμένη η ανωτερότητά μας

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι διάφοροι εθνικο-θρησκευτικοί μύθοι, όπως:
-Ο ελληνο-χριστιανικός πολιτισμός
-Το κρυφό σχολειά
-Η ύψωση του λάβαρου της Αγίας Λαύρας

Σε μιαν άλλη κατηγορία εντάσσονται μύθοι γενικότερου, ας το πούμε έτσι, ενδιαφέροντος:
-τα παραψυχικά φαινόμενα,
-οι προφητείες και οι μαντείες,
-οι επισκέψεις εξωγήινων όντων και πλήθος άλλα.

Όσοι υποστηρίζουν την αλήθεια αυτών των παραμυθιών, επικαλούνται δημοσιεύματα που δήθεν έκαναν υπεύθυνα πρόσωπα σε έγκυρα βιβλία ή περιοδικά. Στο βιβλίο του «από τον έλλοπα θηρευτή ως την εποχή του Διός» ο Ηλίας Τσατσόμοιρος ισχυρίζεται πως για την αρχαιότητα της ελληνικής γης, γράφει ο γνωστός γεωλόγος κ. Γιάννης Μελέντης, ο ισχυρισμός πως οι Έλληνες είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Ευρώπης στηρίζεται στη θεωρία του Άρη Πουλιανού για τον «Αρχάνθρωπο της Χαλκιδικής», ο λεκτικός πλούτος της ελληνικής γλώσσας (70 εκατομμύρια λέξεις!) αναφέρεται στο βιβλίο Γκίνες, το ότι η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών το δήλωσε ο Μπιλ Γκέητς, το ότι ο Οδυσσέας είχε πάει στην Αμερική το γράφει στο βιβλίο της “the dark wine sea” η Ενριέτα Μερτς, το ότι Έλληνες εξερεύνησαν και αποίκησαν τον Ειρηνικό το υποστηρίζει ο Νόρενσεν στο βιβλίο του “ Pacificum Hellenicum”, ενώ για την επτακισχιλιετή ηλικία του ελληνικού αλφαβήτου το αναφέρει σε πολλά δημοσιεύματά του στο περιοδικό «Δαυλός» ο εκδότης του κ. Δ. Λάμπρου. Όσο για τη γενετική εγγραφή της ανωτερότητάς μας, το έχει δηλώσει μια ολυμπιονίκις: «είναι γραμμένο στο DNA μας να νικάμε».
Φυσικά όλα αυτά είναι αντιεπιστημονικές ανακρίβειες και η δήθεν τεκμηρίωσή τους βασίζεται σε ψεύδη ή παραποιήσεις.

Ο κ. Μελέντης δε μιλά πουθενά για την «πρωτιά» της ελληνικής γης. Στο σχετικό βιβλίο γράφει πως η αρχαιότερη ελληνική γη, η Πελαγονική οροσειρά, αναδύθηκε στον κρητιδικόν αιώνα, πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο πλανήτης μας έχει ηλικία 4 δισεκατομμυρίων ετών και οι πρώτες οροσειρές εμφανίστηκαν πριν 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η θεωρία του «Αρχάνθρωπου» δεν έχει γίνει αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα, που υποβιβάζει την ηλικία των σχετικών ευρημάτων στα 80.000 χρόνια. (Αλλά κι αν έζησαν άνθρωποι στη Χαλκιδική το 700.000 π.Χ. από πού βγαίνει πως ήταν Έλληνες και μιλούσαν ελληνικά;) Σε καμιά έκδοση του βιβλίου Γκίνες δεν αναφέρεται η ελληνική ως η πλουσιότερη σε λέξεις γλώσσα. Αντίθετα όλες αναφέρουν την αγγλική. Πουθενά δεν έχει δημοσιευθεί δήλωση του Μπιλ Γκέιτς για την για την καταλληλότητα της ελληνικής στην Πληροφορική. Όσο για το DNA των Ελλήνων η, μακαρίως αφελεστάτη αθλήτρια, αγνοεί πως το DNA όλων των ανθρωπίνων φυλών είναι σε ποσοστό 99,99% πανομοιότυπο και σε ποσοστό 97% παρόμοιο με το DNA των πιθήκων.
Για τα δύο βιβλία τώρα: Της Μερτς για την επίσκεψη του Οδυσσέα στην Αμερική και του Νόρενσεν για τον Ελληνικό Ειρηνικό. Πρόκειται για συρραφή αντιεπιστημονικών ανακριβειών, που δεν τεκμηριώνονται με κανένα αδιάβλητο στοιχείο. Η Μερτς φαίνεται να αγνοεί το δρομολόγιο του Οδυσσέα, όπως το αναφέρει η Οδύσσεια και αναγκάζει τον ήδη πολύπλαγκτο ήρωα να διατρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον Ατλαντικό, για να πάει από το νησί της Κίρκης (που το θέλει στις Αζόρες) στο στενό της Σκύλας και της Χάρυβδης (που το θέλει στη Νέα Γη), ή να γυρίσει στην Ιθάκη από το νησί των Φαιάκων (που το τοποθετεί κοντά στη Φλώριδα) σε μία νύχτα, χωρίς να διαθέτει αεροπλάνο.

Κανένα αρχαιολογικό εύρημα και κανένας αρχαίος ή νεώτερος συγγραφέας δε στηρίζουν τη θεωρία του Νόρενσεν για τον «Ελληνικό Ειρηνικό». Όσα αναφέρει τα στηρίζει μόνο σε ομοιότητες λέξεων: Μάτα= μάτι, κίτε=κοιτώ, ράνι=ουρανός, τόκο= δοκός, τεο=θεός, κάλι=καλύβη κ.ου.κ. Όμως μια γλώσσα δεν την αποτελούν μόνο οι λέξεις, όπως ένα κτίριο δεν το αποτελούν μόνο τα τούβλα ή οι πέτρες. Πρέπει να ταιριάζουν η γραμματική και το συντακτικό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τελείως διαφορετικά. Ύστερα μόνο λέξεις άφησαν οι Έλληνες πηγαίνοντας στον Ειρηνικό; Δεν ξέχασαν εκεί κανένα σπαθί ή κάποιο πελέκι; Και γιατί η γραφή ρόγκο-ρόγκο, που χρησιμοποιούσαν οι Πολυνήσιοι δεν έχει ούτε ένα ψηφίο της όμοιο με των ελληνικών γραφών, των συμβόλων του Δίσκου της Φαιστού, των Γραμμικών Γραφών Α και Β, ή του αλφαβήτου μας;
Ο κατάλογος όμως των ανοησιών αυτής της αποκρουστέας μυθολογίας δε σταματά εδώ, ενώ ο χώρος της εφημερίδας δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Εξάλλου για τους μύθους του κρυφού σχολειού ή της ύψωσης του λάβαρου της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα ή για τον ουδέποτε υπάρξαντα «ελληνοχριστιανικό πολιτισμό» έχω ξαναγράψει και δε μ΄αρέσει η επανάληψη. Ομοίως δε θα σας ταλαιπωρήσω αγαπητοί αναγνώστες με τα παραψυχικά φαινόμενα, τις προφητείες και μαντείες, τα ΟΥΦΟ και τις επισκέψεις εξωγήινων όντων. Ίσως μιαν άλλη φορά.
Κλείνω λοιπόν με τη σοφή ρήση του Σολωμού: «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό, ό,τι είναι αληθινό» και με μιαν άλλη, επίσης σοφή, συμβουλή του Επίχαρμου: ΝΑΦΕ ΚΑΙ ΜΕΜΝΑΣΟ ΑΠΙΣΤΕΙΝ, δηλαδή μένε νηφάλίος και να θυμάσαι να δυσπιστείς, που πρέπει να τις έχουμε πάντα στο νού μας.

Και κάτι άλλο, που πρέπει να το υπολογίζουν οι ελλαδέμποροι, όταν πάνε να τεκμηριώσουν τις ανακρίβειες που υποστηρίζουν με παραποιημένα στοιχεία: Σήμερα με τα μέσα που μας δίνει η τεχνολογία, μπορούμε να βρούμε και να διασταυρώσουμε οποιαδήποτε πληροφορία.
Ζητήστε μου να σας βρω σε ποιο απόσπασμα του Δημοκρίτου αναφέρεται η λέξη «ευεστώ» ή σε ποιο βιβλίο της ιστορίας του ο Θουκυδίδης γράφει για τους Πελασγούς. Θα καθίσω στον υπολογιστή μου, θα ανοίξω το τεράστιο αρχείο «Θησαυρός της ελληνικής γλώσσας», που περιέχει τα κείμενα όλων των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων από τον Όμηρο ως τον Μιχαήλ Ψελλό και με τρία πατήματα κουμπιών θα έχω κατεβατά από σχετικές παραπομπές.
Ζητήστε μου να σας βρω τα βιβλία του Ηλία Τσατσόμοιρου ή τα δημοσιεύματα του Κρασανάκη ή του Λάμπρου και άλλων υποστηρικτών των ανακριβειών που προανέφερα. Θα ανοίξω το ψαχτήρι Γκουγκλ, που έχει αποδελτιώσει 30 εκατομμύρια σελίδες και με δυο πληκτρολογήσεις θα έχω ολόκληρο κατάλογο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: