Το Φιστίκι

ηλε-περιοδικό ευτράπελης ύλης, φωταδιστικό και κουλτουριάρικο

Η επανέκδοση του «Κήρυκος της Αιγίνης»

Posted by tofistiki στο 14/05/2009

Χωρίς αμφιβολία η πρωτοβουλία του ακάματου Νεκτάριου Κουκούλη να επανεκδοθεί το ιστορικό αυτό περιοδικό, πλουτίζει από πολιτιστικής πλευράς την Αίγινα.
Όπως γράφει σε σχετικό σημείωμά του ο εμπνευστής της επανέκδοσης:
Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν καθοριστικά για την παλινόρθωση της Αίγινας. Τα γεγονότα, οι πολιτικοί συσχετισμοί, οι κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, οι διοικητικές αποφάσεις, η τοπική ζωή και αυτοδιοίκηση, γενικά, των τελευταίων ετών της δεκαετίας του ’40, επηρεάζουν έμμεσα και τη σημερινή Αίγινα, μιας και πρωταγωνιστές σε αυτά ήταν οι πατεράδες και παππούδες μας.
Όσο μεγάλη σημασία έχει η μελέτη αυτής της περιόδου, ιστορικά και συναισθηματικά όμως, τόσο λιγοστές είναι οι πηγές πληροφόρησης. Μια από τις πιο έγκυρες και αξιόλογες ήταν το ΜΗΝΙΑΙΟΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΝ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΙΓΙΝΗΤΩΝ – ΚΗΡΥΞ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΗΣ, που εκδιδόταν τις χρονιές 1947 -50, με δημιουργό τον Κυψελιώτη δικηγόρο Πειραιώς κ. Ι. Β. Λυκούρη σε συνεργασία με τον αδελφό του, Γεώργιο. Επειδή είναι γνωστή η ενασχόλησή μου και με την έρευνα άγνωστων πτυχών της τοπικής ιστορίας, μετά από άδεια της οικογένειας Λυκούρη, επιμελήθηκα την κοπιαστική εργασία της αναδημοσίευσης των πρωτότυπων τευχών του περιοδικού, εμπλουτισμένης με εισαγωγικά σχόλια και ευρετήρια καθώς και με φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, από το φωτογραφικό μου αρχείο, σε τρεις τόμους.
Πριν τις γιορτές, θα βρίσκονται τα βιβλιοπωλεία τα πρώτα 100 συλλεκτικά αντίτυπα του 1ου τόμου (έτος 1947). Η έκδοση αυτή θα ζωντανέψει μνήμες και αναμνήσεις από εποχές σκληρές μα και γλυκές συνάμα, θα κάνει την μεταπολεμική Αίγινα γνωστή στο σύγχρονο Αιγινήτη, αλλά και θα βοηθήσει πολλούς ερευνητές στις μελέτες τους. Δεν είναι κερδοσκοπική αλλά έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Σας επισυνάπτω και μια σχετική εικόνα.

Εδώ, η ιστοσελίδα του Νεκτάριου Κουκούλη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s